Se m’acut una idea. Què tal si el cervell funciona com la societat? Això és equivalent a dir que la societat funciona com el cervell. Ara, és més fàcil veure com funciona la societat que el cervell, i d’aquí se’n poden treure conseqüències sobre com funciona aquest darrer.
La característica més distintiva del funcionament de la societat és que els seus membres prenen decisions i les porten a terme. El prendre decisions no és quelcom que ens trobem a la física: en el món físic les coses es comporten segons unes regles existents d’antuvi. Aquestes lleis lliguen un seguit de conceptes abstrets de la nostra experiència amb unes regles que a voltes es poden expressar matemàticament.
En la societat la cosa no és així: cada individu es comporta no només d’acord amb les lleis de la física ( i de la química, és clar), sinó que posseeix una consciència, un processador intel•ligent i un albiri que li permet prendre decisions i portar-les a terme en el món físic.
Com que en el cervell, amb les seves complicacions (deu mil milions de neurones i mil vegades més sinapsis, a més d’altres factors ocults per a nosaltres), està resultant difícil descobrir com funciona això de la consciència i les decisions, potser és més fàcil veure com funcionen aquests aspectes a la societat i després traslladar-ho a l’estudi del cervell.
A la societat trobem les persones amb els seus pensaments i accions. D’aquestes darreres té particular importància la comunicació, i és important perquè permet influir en el comportament de les persones, transmetent-les-hi informació, ordres, estats d’ànim,etc..
Els motivadors que jo veig més importants del pensament voluntari són la imitació, l’adscripció, la vanitat, la imposició, l’amor, el desig de coneixement, la comunicació.
Fins a quin punt ens preguntarem, tenim llibertat de pensament o d’acció?
I la darrera qüestió:
De quina forma aquesta manera de ser de l’individu determina o modula el funcionament de la societat on està inserit?
I més encara , com influeix en el funcionament del conjunt de societats que hi estan en contacte?
Per a fer l’estudi cal que posem en correspondència els diferents mecanismes del comportaments mental i social
Subscriure's a:
Missatges (Atom)